MAMA LIEGT RECENSIES

Genoten van deze thriller, mooie combinatie van oorlogsverhaal met een stuk spanning uit deze tijd.

Groeten Liesbeth Tuynman, Boekhandel Thomas

4,5 ster voor Mama liegt – Diane van Vrouwenthrillers

`Mama liegt is een spannende oorlogsroman die de lezer met plezier in een adem uit zal willen lezen.`

Marion van de Coolwijk debuteerde in 2000 als jeugdboekenschrijfster en heeft 200 titels op haar naam staan. In augustus 2016 verscheen Magelvrouw, de eerste thriller van deze auteur en sindsdien zijn er al meerdere verschenen. Mama liegt is haar vijfde thriller en is geïnspireerd op verhalen van de ouders en schoonouders van de auteur. Ze heeft er haar eigen draai aan gegeven.
Aisa moet al vroeg in het boek afscheid nemen van haar oma die onverwacht overlijdt, waarschijnlijk door de indrukken van de eerste ontmoeting met haar zusje na heel veel jaren. Aisa blijft alleen achter want haar moeder is ook geen steun en toeverlaat. Wie zich wel over haar ontfermt? Dat is Emma, de pas gevonden zus van haar oma. Aisa weet niet wat haar overkomt als ze haar lang verloren gewaande familie terugvindt en alles gaat prima, ze krijgt zelfs een leuke vriend, tot het moment dat ze zelf onderzoek doet naar het verleden.

Mama liegt is een hele spannende roman die lezers en liefhebbers van oorlogsromans zeker zullen waarderen. Het verhaal van Aisa en haar nieuwe familie wordt afgewisseld met het verhaal van de ouders van Emma en Anna. De hongerwinter en de kindertransporten van 1944-1945 spelen een grote rol in het verhaal en ze staan recht tegenover het verhaal dat zich in het heden afspeelt. De afwisseling van heden en verleden is heel mooi duidelijk gemaakt door het per hoofdstuk in te delen. Dat maakt het ook overzichtelijk.
Marion van de Coolwijk laat de lezer af en toe twijfelen, klopt het wel? Maar dan komt er na een hele poos een twist in het verhaal dat zorgt voor een aha-gevoel. Het was geen foutje, het hoort bij het verhaal. Ze strooit soms met een gebeurtenis en een cliffhanger waardoor het niet moeilijk is om door te gaan met lezen. De lezer wil weten hoe het zit en of zijn of haar onderbuikgevoel klopt. Daarnaast laat van de Coolwijk verschillende thema’s aan bod komen, van racisme tot alcohol- en drugsmisbruik, familierelaties en oorlogstrauma’s. Het stuk spanning en de onverwachte gebeurtenissen geven het boek een opvallend karakter tussen de vele oorlogsromans die zijn verschenen. Jammer is dat er voor de proloog zo’n eind naar voren wordt gesprongen. Dit was namelijk prima materiaal geweest voor een vervolg op Mama liegt. Is dit een vrouwenthriller? Nee, het is echt een spannende oorlogsroman met thrillerelementen zoals de cliffhangers en de plot. Maar echt een om van te genieten
. – Diane, Vrouwenthrillers