Geboorte
Marion van de Coolwijk is geboren op 7 mei 1959 in Amsterdam-Noord als Marion Verkaik.
Haar ouders woonden in bij de opa en oma van moeders kant op de bovenste verdieping van een herenhuis op de Leeuwarderweg. Een rustige straat, tegenover het park waar zich toen ook een ijsbaan bevond. Nu is het park weg en ligt er de IJtunnelweg.
Foto: Marion met haar ouders voor haar geboortehuis (2016).
Ouders
Marion haar ouders, Cornelia Jeannetta Bakker (1930) en Jacob Verkaik (1928), zijn beiden nog in leven en wonen in Alkmaar.
Toen Marion vier jaar was, verhuisde ze met haar ouders en inwonende oma, naar de Hemsterhuisstraat in Amsterdam West.
Als peuter kon Marion niet vaak genoeg worden voorgelezen. Ze vertelde de hele dag fantasieverhalen aan iedereen die het maar wilde (en niet wilde!) horen. Haar ouders waren dan ook blij dat ze op vierjarige leeftijd naar school mocht.
Zus
Een dag na haar vijfde verjaardag, op 8 mei 1964, kreeg Marion een zusje, genaamd Averil.
Samen met Averil heeft Marion een geweldige jeugd gehad. Ondanks het leeftijdsverschil van vijf jaar is er een sterke, hechte band tussen de twee zussen, zowel zakelijk als privé.
Op 11 oktober 2020 overleed Averil als gevolg van kanker. Ze laat twee kinderen na en een prachtige erfenis aan boeken en lesmaterialen. Averil was zelfstandig vormgeefster en heeft veel van Marion haar jeugd- educatieve boeken opgemaakt en vormgegeven. In 2022 verscheen het boek K met peren dat Marion schreef over haar zus.
Lagere School
Marion ging graag naar school. Het leren op de basisschool (Prof. Johan Huizingaschool) en daarna het VWO (Hervormd Lyceum West) ging haar gemakkelijk af. Lezen en verhalen schrijven waren Marions grootste hobby’s.
Ze had een dagboek, een verhalenboek en schreef voor haar plezier ellenlange brieven naar familie en vrienden. Niets leukers dan tijdens de vakanties schrijfblok en enveloppen mee te nemen om in het zonnetje voor de tent te schrijven.
Foto: Marion zit op de middelste rij, vierde van rechts
Leerkracht
Na haar VWO opleiding, ging Marion naar de PABO Bouman Academie te Amsterdam, studeerde Nederlands en werd leerkracht op een Montessorischool in Amsterdam. Met veel van haar vroegere leerlingen heeft ze nog steeds contact.
Marion was gek op boeken en lezen en bracht dat over op de kinderen. Natuurlijk las ze veel voor uit boeken van andere auteurs, maar het leukste vond ze toch wel het verzinnen en vertellen van haar eigen verhalen. Plezier in lezen stond voorop. Op aanraden van haar leerlingen, stuurde ze een van haar verhalen op naar een aantal uitgeverijen en het was meteen raak!
Jeugdboeken
Marion debuteerde in 1988 als jeugdschrijver en heeft ondertussen meer dan 200 titels op haar naam staan, waarvan er in totaal ruim 3 miljoen over de toonbank zijn gegaan.
Bekende series zijn o.a: De Olijke Tweeling, MZZL Meiden, Ik ben niet bom, Lezen is leuk en De Cupcakeclub. Daarnaast heeft Marion vele jeugdboeken geschreven, zoals Ademnood, Tafel 7-3 cola en Eruit!
Met haar vele nominaties voor zowel de Kinderjury als Jonge Jury en het winnen van de TINA AWARD in 2006 voor het beste meidenboek (MZZLmeiden) mag Marion zich met recht een succesvol jeugdschrijver noemen.
Foto: Marion ontvangt de TINA-Award van Francine Oomen.
Familie
Op 28 april 1982 trouwde Marion met Ed van de Coolwijk en vanaf die tijd gebruikte ze de naam Van de Coolwijk.
Uit het huwelijk kwamen twee zonen voort: Rimme (1990) en Jard (1997).
Kind in Beeld
Door de dyslectische problemen van haar beide zonen, zag Marion hoe oneerlijk het was: zo je best doen op school, een goed verstand hebben en toch geen goede cijfers halen. Ze ging weer studeren en richtte zich op het begeleiden van kinderen die uitvallen op school bij het leren door hun visuele denkvoorkeur (beelddenken).
In 1999 richtte ze Instituut Kind in Beeld op, een landelijke onderwijsorganisatie en educatieve uitgeverij met een netwerk aan opgeleide en bevoegde onderwijsprofessionals die landelijk actief zijn en jeugd helpen bij het leren en studeren.
Marion schreef mee aan vele lesmethodes, zoals LEESLIJN en LEESHUIS en ontwikkelde o.a. de succesvolle LEREN LEREN Methode , de beginnende leesmethode LetterKlankStad, en de Belbin Team Toppers Methodiek.
Thrillerdebuut
Begin deze eeuw broeide bij Marion het verlangen om een boek voor volwassenen te schrijven, maar door alle drukte en succes rondom haar jeugdboeken kwam het er niet van.
In 2005 borrelde er een thrillerplot op in haar hoofd dat ze in stilte uitwerkte tot volwaardig boek met de titel: Rust zacht – Mangelvrouw.
Jarenlang hield Marion dit boek verborgen, onzeker als ze was of het wel echt goed genoeg was. Volwassenen waren tenslotte een totaal andere doelgroep. Totdat collega auteur Loes den Hollander, die van het boek wist, het zat was en haar in december 2015 in contact bracht met haar Uitgeverij Karakter. Het moest er maar eens van komen!
In 2016 verscheen haar thrillerdebuut Rust zacht – Mangelvrouw bij uitgeverij Karakter.
In 2017 verscheen de thriller Mannenjacht bij uitgeverij Karakter.
In 2018 verscheen de thriller Over en uit bij uitgeverij Karakter.
In 2019 verscheen de thriller Kwade trouw bij uitgeverij Karakter.
In 2022 verscheen de thriller Mama liegt bij uitgeverij De Crime Compagnie die al haar oude en nieuwe thrillers nu uitgeeft.
Lezen = filmpje kijken
Marion heeft de afgelopen 28 jaar ruim 200 boeken geschreven, dat zijn er zo`n 7 per jaar geweest. Haar snelle, visuele manier van denken laat verhalen leven in haar hoofd. Ze ziet de film van haar verhaal voor zich waarbij al haar zintuigen meedoen. Ze ruikt, hoort, proeft, ziet en voelt alle elementen van het verhaal, leeft mee met de (hoofd)personen en zit als het ware in haar eigen film. Niet voor niets vertelt Marion haar lezers:
`Lezen is een filmpje kijken in je hoofd!`
Marion gebruikt de taal om haar beeld voor de lezer te `schilderen`. Heel bewust zet ze woorden en zinnen zodanig bij elkaar dat de `film` tot leven komt in het hoofd van de lezer. Niet voor niets zeggen haar fans vaak dat de boeken lezen alsof ze in de bioscoop zitten.
Werkwijze
Voor het schrijven van haar boeken gebruikt Marion dezelfde werkwijze die ze haar leerlingen instrueert: met behulp van een concept map ontstaat overzicht, structuur en kun je sneller werken.
1. Allereerst komt de titel! Marion is een van de weinige auteurs die pas gaat schrijven als er een ijzersterke titel is die haar inspireert en motiveert om aan de slag te gaan.
2. Terwijl de `film` zich afdraait in Marion haar hoofd, noteert ze met steekwoorden en tekeningen het verhaal in de vorm van een concept map. Het verhaal wordt uitgezet!
3. Vervolgens geeft Marion de personen uit het verhaal een gezicht door uit tijdschriften foto`s te knippen van mensen die dan model staan en die erbij te plakken. Met korte steekwoorden schrijft ze daar de karakters en personalia bij, zodat ze zich niet kan vergissen tijdens het schrijven. Als er tijdens het schrijven extra informatie bijkomt, wordt dit ook genoteerd.
4. De concept map wordt in het zicht gehangen en dan begint het werkelijke schrijven. Marion volgt de stappen van de concept map en schrijft zo de film uit in taal.
5. Het schrijven zelf gebeurt in de ochtend, meestal van 7.30 tot 12.00 uur met om 10.30 uur een korte koffiepauze. De middag is bestemd voor haar werk binnen het Instituut Kind in Beeld. De dagen dat ze trainingen, lezingen of opleidingen verzorgt, wordt er niet geschreven.
Foto: de werkplek van Marion
FOTO GALERIJ
Een avondlezing bij Inge Roos van In de wolken te Voorburg.
Illustratrice Juliette de Wit en ik met onze `Blauwe Wimpel`.
Voorlezen in De Houten Trein te Alkmaar, samen met collega Anita Breetveld.
Signeren op de dag van de Jonge Jury te Rotterdam.
Met collega`s Marcel van Driel en Mel Wallis de Vries op de zomerborrel van uitgeverij De Fontein.